loader
bg-category
Cara Hapus Google+ Dari Akaun Google Anda

Berkongsi Dengan Rakan-Rakan Anda

Artikel Penulis: Kenneth Douglas

Google+ adalah rangkaian sosial kedua terbesar di dunia dari segi pengguna aktif namun ramai orang tidak menggunakannya seperti yang mereka menghabiskan masa mereka menggunakan Facebook atau Twitter. Walaupun. anda boleh berhenti menggunakan perkhidmatan ini pada bila-bila masa yang anda mahu, nampaknya mengecualikan bahawa profil Google+ anda dibuat secara automatik semasa mendaftar untuk akaun baru. Kita semua tahu bahawa rangkaian sosial hanyalah percubaan gergasi web untuk menangkap sedikit lagi maklumat tentang anda, dan mungkin membantu meningkatkan perniagaan pengiklanan dan menghasilkan lebih banyak wang. Oleh itu, penawar ini: anda sentiasa boleh memadamkan profil Google+ anda sambil mengekalkan perkhidmatan dan aplikasi Google anda yang lain. Dalam tutorial ini, kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk melakukannya.

Pertama, log masuk ke akaun Google anda dengan melawat tapak, dan klik ikon profil anda di bahagian atas sebelah kanan. Ini akan muncul tetingkap kecil dengan pautan ke profil dan pilihan anda untuk melog keluar, mengurus privasi, serta halaman tetapan akaun anda. Cuma klik 'Akaun' pada pop ini untuk meneruskan.

Halaman seterusnya membawa banyak pilihan dan tetapan yang berbeza yang berkaitan dengan profil Google anda, semuanya berpecah di bawah tab yang berbeza. Yang kita buru dalam tutorial ini tinggal di bawah 'Alat data', jadi cukup klik pautan ini seperti ditunjukkan dalam tangkapan skrin di bawah.

Tab 'alat data' menempatkan pilihan lanjut mengenai menguruskan akaun anda, misalnya, ia membolehkan anda memuat turun data yang berkaitan dengan akaun anda, atau mengakses maklumat lain yang berkaitan. Cari bahagian 'Pengurusan akaun' dan klik pautan 'Padam profil Google+ dan ciri' di sebelahnya.

Ini seterusnya akan membuka halaman pengesahan hapus. Anda akan diberikan pilihan untuk mengalih keluar apa yang dikenali sebagai Profil Google anda. Tetapi sebelum anda meneruskan dengan membuang akaun dari pelayan Google untuk kebaikan, patut membaca halaman untuk maklumat mengenai jenis data yang akan dipadamkan dan butiran lain. Jika anda sering mengulas mengenai video YouTube, misalnya, maka memadamkan profil Google+ anda mungkin menjejaskan akaun anda kerana YouTube kini menggunakan profil Google+ anda untuk membolehkan anda berinteraksi dan menyiarkan komen. Begitu juga, ia mungkin memberi kesan kepada maklumat akaun lain yang serupa, tetapi segala yang berkaitan dengan akaun Gmail anda tidak akan terpengaruh.

Selepas melalui semua maklumat, anda boleh menatal ke bawah, meletakkan tanda semak pada 'Dikehendaki' (dan opsyenal pada 'Juga ikut serta daripada saya dari sesiapa yang saya ikuti dalam produk Google yang lain'), dan klik 'Alih keluar perkhidmatan terpilih' untuk mengalih keluar Google+ anda profil.

Berkongsi Dengan Rakan-Rakan Anda

Komentar Anda